Na czystych ekologicznie terenach "Zielonych Płuc Polski", tzn. w woj. podlaskim a dokładniej w gminie Korycin, prowadzimy wraz z mężem gospodarstwo rolne. Specjalizujemy się w produkcji dojrzewających żółtych serów podpuszczkowych z mleka krowiego. W naszym regionie zwane są "serami swojskimi korycińskimi". Nazwa tego sera zaciągnięta jest od nazwy gminy Korycin. Charakterystyczne kształty sera pochodzą i są uzależnione od kształtu cedzaka - formy. Cechą wspólną serów korycińskich jest to, że wytwarzane są one tradycyjnym sposobem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Gospodarstwo nasze posiada atest weterynaryjny oraz jest pod stałą kontrolą powiatowego lekarza weterynarii odnośnie pozyskiwania i przetwórstwa mleka krowiego. Produkujemy sery w następujących smakach:
- naturalny
- czosnek płatek
- z czosnkiem niedźwiedzim
- z czosnkiem staropolskim
- z czosnkiem i papryką
- z czosnkiem i szczypiorkiem
- z czosnkiem i koperkiem
- z pomidorem suszonym (pomidor, czosnek, bazylia)
- z pomidorem i szczypiorkiem
- z ziołami prowansalskimi
- z bazylią
- z kozieradką
- z czarnuszką
- z kozieradką i czarnuszką
- z kminkiem
- z oregano
- z miętą
- z pokrzywą
- z czubrycą (czubryca zielona i czerwona)
- z koperkiem
- z tymiankiem
- z trawą żubrową
- z żurawiną
- z suszonymi winogronami (rodzynki)
- z oliwkami i pastą paprykową
- trzy ziarna (dynia, słonecznik, siemię lniane)
- wiosenny (dynia, słonecznik, siemię lniane, natka pietruszki, marchewka)
- z lubczykiem (korzeń lubczyka lub natka)
- z papryczką chili
- z pieprzem cayenne
- z pieprzem cytrynowym
- z pieprzem kolorowym
- z orzechami włoskimi
- z cebulą prażoną
- ze szczypiorkiem
- z owocami goji
- z rozmarynem
- z majerankiem
- z papryką kolorową
- z kolendrą
Dla wytrawnych smakoszy oferujemy sery wędzone, przede wszystkim Rolada Nietupska śmietankowa, ale na życzenie klienta, może być to na przykład Rolada z czarnuszką lub inną przyprawą.
Wraz z zainteresowaniem klientów rozpoczęliśmy produkcję małych serków "Nietupków", które idealnie nadają się na przekąskę.
Ostatnio zajęliśmy się produkcją serów z mleka pasteryzowanego. Sery typu gouda, edamski i farmer - są to sery dojrzałe, 3-miesięczne.
Produkowane przez nas sery mają postać główek o wadze 3-4 kg. Tygodniowo jesteśmy w stanie sprzedać zainteresowanej firmie około 100 kg sera. Główki sera w całości pakowane są w folię spożywczą. Ser jest etykietowany. Etykieta zawiera informację o producencie, numer gospodarstwa, numer atestu oraz orientacyjny termin przydatności do spożycia po rozpakowaniu. Cena sera uzależniona jest od sposobu sprzedaży:
- Sprzedaż hurtowa oraz sprzedaż detaliczna.
- Sprzedaż wysyłkowa poprzez kuriera (mamy umowę z firmą wysyłkową DPD).
Wysyłane przez nas paczki są pobraniowe.
Sery prosimy zamawiać z czterodniowym wyprzedzeniem.
Jesteśmy zainteresowani nawiązaniem współpracy z racjonalnym i rozsądnym odbiorcą.